Krijohet superkompjuteri më i shpejtë në botë që mund të ndalojë përhapjen e virusit! Ja si funksionon

800-0-5e74b8334bdf1.jpg

Shpejtësia me të cilën përhapet koronavirusi do të thotë se ata duhet të përshpejtojnë kërkimet e tyre. Por kjo është ajo për të cilën u ndërtua super-kompjuteri më i shpejtë në botë.

Paratë transmetojnë Covid-19? Mësoni se si qëndron e vërteta dhe rrini të qetë. Reagon Shoqata Ndërkombëtare e Valutave dhe infektiologia
“Samiti”, superkompjuteri IBM i pajisur me “trurin e AI” që e ben kompjuterin më të shpejtë në botë, bëri mijëra simulime për të analizuar se cilat komponime të ilaçeve mund të ndalojnë në mënyrë efektive virusin nga infektimi i qelizave pritëse. Superkompjuteri identifikoi 77 prej tyre. Është një hap premtues drejt krijimit të vaksinës më efektive.

Studiuesit në Laboratorin Kombëtar Oak Ridge publikuan gjetjet e tyre në revistën ChemRxiv. Samiti u ndërtua për të zgjidhur problemet e botës

Fuqia e kompjuterit është 200 petaflops, që do të thotë se ka shpejtësinë e llogaritjes së 200 llogaritjeve katrorë për sekondë, 1 milion herë më e fuqishme se laptopi më i shpejtë.

Si po e lufton koronavirusin Samiti?

Viruset infektojnë qelizat pritëse duke injektuar ato me një “pik” të materialit gjenetik. Detyra e Samitit është të gjesh komponime të Ilaçeve që mund të lidhen me atë pikëz dhe potencialisht të ndalojnë përhapjen.

Studiuesi Oak Ridge Micholas Smith krijoi një model të pikës së koronavirusit bazuar në hulumtimet e publikuara në janar. Me Samitin, ai simuloi se si atomet dhe grimcat në proteinën virale do të reagonin ndaj komponimeve të ndryshme.

Superkompjuteri zhvilloi simulime të mbi 8000 komponimeve që mund të lidhen me proteinën e pikut të virusit, i cili mund të kufizojë aftësinë e tij për t’u përhapur në qelizat pritëse. Samiti identifikoi 77 prej tyre dhe i renditi në bazë të faktit se sa do të lidheshin me pikën.

Ç’pritet më tej?

Ekipi do të drejtojë përsëri simulimet në Samit, duke përdorur një model më të saktë për të identifikuar shkaktarët e koronavirusit të ri. Studimet eksperimentale janë të nevojshme për të provuar se cilat kimikate funksionojnë më mirë.

“Rezultatet tona nuk do të thotë që ne kemi gjetur një kurë ose trajtim për koronavirusin,”- tha Jeremy Smith, drejtor i Universitetit të Tennessee / Oak Ridge, Qendra Kombëtare Laboratorike për Biofizikën Molekulare, në një deklaratë.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com