Ballina Aktualitet Biseda e regjistruar e Devirolit: “Korrupsioni kanë shkuar në majë, tek kryeministri...

Biseda e regjistruar e Devirolit: “Korrupsioni kanë shkuar në majë, tek kryeministri dhe djali i tij”! Në SHBA beris

21

Në vendim e Gjykatës së Apelit në SHBA, ku vërtetohet përfshirja e Shkëlzen Berishës në aferën e Gërdecit, përmendet dhe vdekja e Kosta Trebickës, një ndër personat që kishin dijeni të plotë mbi ngjarjen.

Gazetari amerikan Guy Lawson, në artikujt e tij shkruan se ai u vra pikërisht për të mbyllur gojën.

Gjykata e përmend këtë gjë.

Fillimisht tregohet se si Trebicka i kërcënoi.

“Kohët e fundit, grupi ndërmjetësoi një marrëveshje për të blerë municionin me çmim të reduktuar, duke e hequr Trebickën nga skema në favor të Delijorgjit.

I zemëruar për shkak të nxjerrjes jashtë loje nga marrëveshja, Trebicka u përpoq të ngrinte zërin dhe të bënte publik faktin që ai besonte se Diveroli dhe AEY po i paguanin zyrtarëve shqiptarë ryshfete.

Duke shpresuar të vërtetojë pretendimet e tij, Trebicka regjistroi një telefonatë me Diverolin, në të cilën Diveroli i tha atij se nuk mund të bënte asgjë për të bërë të mundur që të kthente Trebickën në skemë sepse korrupsioni “u ngrit më lart, deri tek kryeministri, tek djali i tij”.

Pretendimet e Trebickës dhe biseda e tij e regjistruar me Diverolin u bënë burimi i një numri raportesh publike rreth skemës ilegale të AEY”, thuhet në vendim duke treguar pasazhe nga libri.

Më tej përmendet vdekja e Trebickës.

Sipas gazetarit, ai u vra.

“Historia e postuar nga New York Times citonte deklaratat e Diverolit se skema “u ngjit më lart tek kryeministri dhe djali i tij” dhe se Berisha ishte pjesë e “kësaj mafieje”.

Artikulli raportoi gjithashtu për një çështje tjetër për të cilën Trebicka kishte sinjalizues (dhe për të cilën kishte akuzuar Berishën për përfshirjen në të): shpërthimin tragjik të një rezerve municionesh shqiptare në Gërdec, ngjarje që pati 26 viktima dhe për të cilën janë arrestuar Pinari dhe Delijorgji.

Disa muaj më vonë, New York Times botoi ​​një artikull tjetër që raportonte vdekjen, gjoja aksidentale të Trebickës, dhe rreshtonte dyshime të hollësishme se Trebicka ishte vrarë, ndoshta me përfshirjen e familjes Berisha, për ta parandaluar atë që të dëshmonte për çështjet AEY dhe Gërdecin”, thuhet më tej.