Ballina Aktualitet Nga Serbia nëpër autostrada të Kosovës për pushime në Shqipëri, dikur kjo...

Nga Serbia nëpër autostrada të Kosovës për pushime në Shqipëri, dikur kjo ishte e pamundur

42

Derisa politikanët po përgatiten për vendime madhore dhe një udhëtim në Uashington, një numër i madh i shtetasve serbë shfrytëzuan Kosovën si tranzit për të ikur në bregdetin e Shqipërisë.

Dikur kjo ishte e pamundur.

Vetëm dy vjet më parë, ishte e paimagjinueshme që Shqipëria të ishte destinacioni i tyre i pushimeve. Sidoqoftë, mbyllja e kufijve për shkak të pandemisë masave shtrënguese në kufij, përfshirë testet e detyrueshme të virusit, kanë bërë që destinacione tradicionale, si Greqia dhe Mali i Zi, të mos jenë alternative për serbët këtë vit.

Në vendkalimin kufitar në Merdare, automjetet që kthehen nga pushimet verore në Shqipëri janë bërë diçka e zakonshme. Qytetarët me të cilët ka biseduar N1 thonë se janë befasuar këndshëm si nga plazhet shqiptare ashtu edhe nga mikpritja.

“Ishim me pushime në Sarandë. Ishte mirë. Ishte më mirë sesa pritëm. Njerëzit po sillen me mikëpritje, deti është i shkëlqyeshëm”, thotë njëri prej tyre.

Një turist tjetër, duke u kthyer nga Shqipëria, tregon po ashtu se mikpritja ishte e shkëlqyeshme, sikurse ambientet e hotelierisë, e po ashtu edhe plazhet.

Shtetasit e Serbisë në Merdare kalojnë dhe hyjnë në Kosovë me letërnjoftim, ndërsa në Shqipëri me pasaportë. Nuk kërkohen teste e as izolim kur të hysh në territorin shqiptar për shkak të pandemisë. Shqipëria, turizmi i së cilës është goditur shumë nga mungesa e mysafirëve tradicionalë, sipas N1 mirëpret turistët nga Serbia me krahë të hapur.

Drejtori i agjencisë së udhëtimit në Mitrovicën e Veriut, Nenad Stojakovic, thotë se numri i të interesuarve për pushimet verore në Shqipëri, jo vetëm nga Serbia, por edhe i serbëve nga Kosova, është më i lartë se kurrë.

“Këtë vit ka interesim të madh jo vetëm nga serbët nga Kosova, por edhe nga Serbia. Kjo është shkaktuar nga fakti se dy destinacione tradicionale janë mbyllur, përkatësisht Greqia dhe Mali i Zi, dhe kjo ka bërë që kërkesa për Shqipërinë të jetë më e lartë. Edhe pse jo vetëm se, në vend se thjesht me kalimin e viteve, numri i turistëve tanë që shkojnë atje po rritet, “deklaron ai.

Stojakoviç thotë se përshtypjet, megjithë paragjykimet e mëparshme, janë shumë të mira.

“Përshtypjet janë shumë pozitive. Për momentin kemi 50 persona që janë në destinacione të ndryshme, kryesisht pushojnë në Durrës dhe Sarandë, pra Ksamil. Serbët, jo vetëm ata nga Kosova, lëvizin shumë lehtë në Shqipëri, kalojnë kufijtë lehtë, dhe autostradat kanë luajtur rolin e tyre. “, vëren ai.

Stojakoviç beson se turistët nga Serbia do të jenë promovuesit më të mirë të Shqipërisë, dhe se përvojat e tyre do të ndikojnë që këtë vit të mos jenë të parët dhe të fundit nga Serbia që do t’i kalojnë pushimet e tyre në Shqipëri.

Shumë shtetas të Serbisë, për shkak të mosnjohurive së tyre për terrenin, vendosën të udhëtojnë për në Shqipëri përmes Maqedonisë ose Malit të Zi.

Sidoqoftë, rruga më e shpejtë për në Shqipëri është përmes Kosovës raporton N1, sepse falë autostradës së sapo ndërtuar, në Shqipëri nga Merdarja mund të arrihet maksimum për dy orë. Në territorin e Shqipërisë, paguhet vetëm një tarifë që kushton pesë euro.