Ballina Aktualitet Pezullohen katër punonjës tatimor që furnizuan SHQUP-in me infaormacine për transaksionet mes...

Pezullohen katër punonjës tatimor që furnizuan SHQUP-in me infaormacine për transaksionet mes biznesmenit Gjelishti dhe Carl

24

Katër zyrtarë të Tatimeve janë pezulluar nga detyra, pas një kontrolli të kryer nga Departamenti Anti-Korrupsion pranë Këshillit të Ministrave, në bashkëpunim me zyrtarë të Agjencisë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit (AKSHI), në vijim të publikimit nga ana e Partisë Demokratike të disa faturave, me vlerë rreth 1 miliardë lekë, mes biznesmenit Igli Gjelishti dhe botuesit Carlo Bollino.

Përfaqësues të strukturave të larta shtetërore kanë krijuar dyshime se dy inspektorë të vlerësimit dhe dy të hetimit tatimor mund të jenë përgjegjës për nxjerrjen e informacionit.

Nuk është hera e parë që të dhëna tatimore për kompani të ndryshme bëhen publike. Por, rasti më i fundit shënon një ndër precedentët e rrallë që strukturat e larta qeveritare vihen në lëvizje për nxjerrje faturash tatimore.

Një angazhim i tillë është parë vetëm në vitin 2013, kur u mendua se ishte klonuar ose fshirë serveri qendror i Tatimeve. Rasti më i fundit, ai i shkëmbimit të faturave mes Gjelishtit dhe Bolinos është shumë larg rëndësisë së asaj që u dyshua se ndodhi 7 vite më parë.

Megjithatë, vartësit e kryeministrit Edi Rama në Departamentin Anti-Korrupsion, e kanë vlerësuar të një rëndësie madhore publikimin e faturave tatimore të shkëmbyera mes Gjelishtit dhe Bolinos dhe, për këtë arsye, kanë ndërmarrë një “operacion” të befasishëm kontrolli në administratën tatimore.

Mësohet se katër inspektorët e pezulluar pritet të kallëzohen në Prokurori, për veprat penale të “Shpërdorimit të detyrës” dhe “ndërhyrjes së paautorizuar në rrjetet kompjuterike”.