Ballina Aktualitet Rudina Hajdari paralajmëron Bashën, Ramën dhe Kryemadhin: “Do këmbëngulim deri në fund”!

Rudina Hajdari paralajmëron Bashën, Ramën dhe Kryemadhin: “Do këmbëngulim deri në fund”!

35

Ndryshimi i sistemit zgjedhor është një nga kushtet e opozitës parlamentare. Kështu u shpreh këtë të mërkurë deputetja Rudina Hajdari, e cila tha se pas një jave do të hapet një diskutim nëse është e nevojshme që të ndërhyjmë në sistem. Hajdari tha se do të preferonte një sistem me lista të hapura. Megjithatë ajo u shpreh gjithastu se do ishte dakord edhe për një sistem proporcional, por me lista të hapura.

Pjesë nga intervista;

Rudina Hajdari: Ne do ndjekim hap pas hapi kalendarin që kemi propozuar dhe siç e keni dëgjuar mirë ndoshta nuk ishte në pëlqimin e mazhorancës një tryezë që diskuton sistemin. Do hapet një diskutim nëse është e nevojshme që të ndërhyjmë në sistem. Mazhoranca dhe opozita jashtë parlamentit mund të jenë skeptike dhe kuptohet qartë se pse sepse duhet ta kenë çdo gjë në dorën e tyre.

Mirela Milori: Ju jeni për ndryshim sistemi?

Rudina Hajdari: Patjetër, është një nga kushtet tona.

Mirela Milori: Do t’i qëndroni kësaj kërkese deri në fund se do fillojnë presionet nga të mëdhenjtë. Do t’i qëndroni kësaj, do të firmosni ndonjë draft që nuk e ndryshon sistemin zgjedhor?

Rudina Hajdari: Ne do këmbëngulim deri në fund.

Mirela Milori: Keni gjysmën e firmave, nuk kemi pse tuteni.

Rudina Hajdari: Ky lloj komenti duhet t’i bëhet mazhorancës. Ata nuk duhet të kenë frikë nga ndryshimi i sistemit. Nëse duan që të ketë një sistem më përfaqësues ndaj qytetarëve, që të kenë një cilësi më të mirë të deputetëve, të kryetarëve të bashkive, të kemi një Kod Zgjedhor më të fortë përsa i përket pastrimit të figurave. Ka shumë hapësira për ndryshim. Mund të shkojmë drejt një sistemi që është më i denjë për përfaqësimin e popullit shqiptar.

Mirela Milori: Sistemin me lista të mbyllura e mbështesni apo jo?

Rudina Hajdari: Personalisht preferoj listat e hapura. Do preferoja nëse do kishim një sistem miks ose proporcional, por me lista të hapura. Kjo nuk varet vetëm nga Rudina, kjo varet nga shumë faktorë dhe do shikojmë se cili është sistemi më i gjithëpranuar nga të gjithë.

Rudina Hajdari drejton Komisionin e Posaçëm për Reformën Zgjedhore sëbashku me Damian Gjiknurin.