Ballina Kuriozitete VIDEO/ Pamje për t’u kujtuar: Ura e Oresund-it, gjigandi arkitektonik që lidh...

VIDEO/ Pamje për t’u kujtuar: Ura e Oresund-it, gjigandi arkitektonik që lidh Suedinë me Danimarkën

17

Ura e Oresund-it është një nga urat më tërheqëse në botë. Eshtë një ndërthurje e një ure dhe një tuneli nënujor, dhe për nevojat e ndërtimit të tij, u bë një ishull i tërë artificial. Në të njëjtën kohë, kjo është ura më e gjatë në botë që kalon kufirin shtetëror.

Ajo përshkon ngushticën e Oresundit dhe lidh qytetet e Malmo në Suedi dhe Kopenhagën në Danimarkë. Ndërtimi i tij zgjati nga 1993 në 1999, dhe u hap zyrtarisht në 1 korrik 2000.

I gjithë projekti konsistonte në ndërtimin e një ure, një tuneli dhe një ishulli artificial midis vendeve në fjalë në mënyrë që gjatësia totale e kryqëzimit të jetë një 16.4 kilometra të jashtëzakonshëm.